Onze nieuwsberichten

Carnaval! Carnaval!

Carnaval!

23-02-'17

Nog even en dan is het zover! Voor velen is carnaval 5 dagen doorzakken en eten en natuurlijk van alles veel te veel.

 

Bij carnaval horen dan ook veel drank en veel vette happen toch?
Niet heel bevorderlijk voor je gezondheid en het ziekteverzuim na carnaval is hoog. Om de “schade“ te beperken een paar tips voordat je over een paar dagen los kan gaan.

 

De Kater
De reden dat je je zo slecht voelt na een avondje flink doorzakken is vocht en mineralen verlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Het beste middel tegen een kater is dan ook niet drinken. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, wellicht kun je je daar makkelijk aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Kom je thuis en toch teveel gedronken? Neem een isotone dorstlesser. Dit brengt je vocht en mineralen weer snel op peil.
Ook prima om in de ochtend mee te starten.

 

Waarom kom ik aan tijdens de carnaval?
Het zal voor niemand een verrassing zijn dat je teveel energie binnenkrijgt door de suikers en/of alcohol uit dranken. Een mixdrankje bevat al snel 6 klontjes suiker en dan hebben we de alcohol nog niet meegerekend.. Kies voor light dranken, wissel de alcohol af met water of drink waterzakjes. Door het drinken van alcohol verlaag je je bloedsuikerspiegel met als gevolg een honger gevoel. Een vette hap is vaak het enige dat je dan in de buurt kunt vinden. Uit onderzoek is gebleken dat de top 3 van carnavalsvoedsel bestaat uit: friet, shoarma en pizza.

 

Enig idee hoeveel calorieën erin zitten?
Een portie friet (150g) bevat 450 calorieën.
Een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) 480 calorieën.
Een gemiddelde halve pizza (200g) 408 calorieën

 

Daar moet je wel heel lang voor hossen om het  weer te verbruiken.. Kies liever voor 1 snack bij de snackbar en laat het broodje liggen. Probeer voor je op pad gaat zo voedzaam mogelijk te eten. Denk aan stamppotten met veel groenten, verse soep met tosti’s van volkoren brood/broodjes, een goede volkoren pasta (met veel groenten). Bereid dit nu voor en vries het in voor de komende dagen.

 

Na carnaval Tips
Na carnaval breekt de vasten periode aan. Waarom niet de komende 6 weken de extraatjes laten staan? Of benut deze weken om vaker vegetarisch, of minder uit pakjes en zakjes te eten.
Koop niet teveel extra’s (chips, snacks, sap, bier etc) in voor carnaval! Zorg er in ieder geval voor dat je op as woensdag geen ongezonde dingen meer in huis hebt. Kun je met Pasen weer extra genieten van de chocolade ;)

 

ALAAF!!